
Mon corps est mon corps
Je voudrais vous présenter le programme Mon corps est mon corps.
C’est un programme de prévention de la maltraitance infantile, basé sur la musique. Il offre ainsi une approche différente de ce sujet difficile à aborder, grâce à des chansons amusantes, animées et chantées.
MY BODY IS MY BODY
A POSITIVE MUSICAL ANIMATED CHILDREN'S BODY SAFETY PROGRAMME
Καλώς ήλθατε στο Μουσικό Πρόγραμμα “Το Σώμα Μου, Μου Ανήκει”.
Είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα μουσικά προγράμματα στον κόσμο, προσφέρει γνώσεις, τραγούδια, μουσικά ταξίδια και δημιουργικές ιδέες, γύρο από θέμα της «ασφάλεια του σώματος». Πάντοτε θέτοντας έναν χαρούμενο και θετικό τόνο εκπαιδεύει μεγάλους και μικρούς για οποιοδήποτε σενάριο.
Αυτό το πρόγραμμα έρχεται μαζί με διαφορά εγχειρίδια, κινούμενα σχέδια, τραγούδια και βοηθητικά εγχειρίδια που μπορούν να μοιραστούν με εκπαιδευτικούς, γονιούς, παιδιά σε σχολεία, νηπιαγωγεία και οικογένειες ανά το παγκόσμιο.


Η σκληρή πραγματικότητα της παιδικής κακοποίησης για το θιγόμενο παιδί
Η σκληρή πραγματικότητα της παιδικής κακοποίησης για το θιγόμενο παιδί αλλά και για την κοινωνία ολόκληρη, έχει μεγάλες συνέπειες. Μέσα από την εκπαίδευση και την μουσική παιδεία μπορούμε να δώσουμε τα εφόδια στα παιδιά ούτως ώστε να προστατευτούν και να αποφευχθούν αυτές οι άσχημες καταστάσεις.
Όσο πιο νωρίς μπορέσουμε να διδάξουμε στα παιδιά το θέμα της «Ασφάλειας του Σώματος» τόσο το καλύτερο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει παρουσιαστεί σε παιδιά όλων των ηλικιών, από 3 ετών μέχρι εφήβους, και έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 1,000,000 παιδιά ανά το παγκόσμιο, με μεγάλη επιτυχία.
Η ομορφιά του προγράμματος «Το Σώμα Μου, Μου Ανήκει» , είναι ότι μπορεί να διδαχθεί από οποιονδήποτε. Κοινωνικοί λειτουργοί, δάσκαλοι, πάροχοι παιδικής μέριμνας, γονείς, πάροχοι προγραμμάτων μετά το σχολείο, διοργανωτές αθλητικών συλλόγων κλπ. Είναι απλό, αξέχαστο και βοηθά πολύ στο να ανοίγει τα κανάλια επικοινωνίας με τα παιδιά, σχετικά με το θέμα της κακοποίησης.
Γιατί μουσική;
Τα τραγούδια είναι ένας υπέροχος τρόπος για τα παιδιά να θυμούνται σημαντικά μηνύματα που διδάσκονται καθώς είναι διαδραστικά. Είμαι σίγουρη πως όλοι όσοι διαβάζεται αυτό το έγγραφο, θυμάστε όλοι τα τραγούδια που διδαχτήκατε ως παιδί. Αυτά τα τραγούδια και τα μηνύματα τους, θα συνοδεύουν τα παιδιά και θα τους δώσουν καλές βάσεις και προστασία για τα πιθανόν μελλοντικά μαθήματα της ζωής τους.
Μια μελέτη που περιελάμβανε παιδιά, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Music Therapy”, έδειξε ότι η μουσική και η εκμάθηση νέων τραγουδιών σχετίζονται με μια πιο θετική ιδέα του εαυτού και την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, βοηθώντας έτσι τα παιδιά να αισθάνονται καλύτερα για τον εαυτό τους.
*The Power of Music – University of Londen
Τι χρειάζεται για την παρουσίαση αυτού του προγράμματος
Ως γονέας - χρειάζεστε πρόσβαση στο Διαδίκτυο και σε υπολογιστή, tablet ή τηλέφωνο
Ως δάσκαλος - εάν έχετε πρόσβαση σε φορητό υπολογιστή, σας προτείνω να παρουσιάσετε το πρόγραμμα σε μικρές ομάδες παιδιών, ώστε όλοι να μπορούν να ακούσουν το μήνυμα και τα τραγούδια
Ως δάσκαλος - Εάν έχετε πρόσβαση σε προβολέα και σύστημα ήχου, μπορείτε να παρουσιάσετε το πρόγραμμα σε μια αίθουσα γεμάτη παιδιά.
Βεβαιωθείτε ότι, άσχετος με τον αριθμό των παιδιών που βρίσκονται στην τάξη/ομάδα σας, τα τραγούδια θα διδαχτούν με διασκεδαστικό τρόπο και πως όλα τα παιδιά θα συμμετέχουν με χαρά. Μετά την παρουσίαση του προγράμματος, να αφήστε αρκετό χρόνο για να συζητήσετε τα θέματα των τραγουδιών, να κάντε τις δραστηριότητες και αφήστε τα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις. Είναι σημαντικό να αισθάνονται άνετα με το αντικείμενο και να τελειώσει το μάθημα με μία ωραία συζήτηση.
Σκοπός του τραγουδιού:
Να διδάξει στα παιδιά ότι το σώμα τους, τους ανοίκει και είναι μονάχα δικό τους. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να τους βλάψετε, να τους αγγίξει και να δει τα ιδιωτικά μέρη του σώματός τους.
1. Συζήτηση για τα ιδιωτικά μέρη του σώματος
Πρώτον, πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά πού βρίσκονται τα
ιδιωτικά τους μέρη.
α) Τα ιδιωτικά μέρη είναι τα μέρη που καλύπτει το μαγιό σας (ή)
β) Τα ιδιωτικά μέρη είναι εκεί που καλύπτει το εσώρουχό σας
2. Συζητήστε για την ώρα του μπάνιου
Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στα παιδιά ότι όταν είναι μικρά,
μαμά, ο μπαμπάς ή ο κηδεμόνας τους, θα πρέπει να τους κάνει
μπάνιο και να τους βοηθούν να πλένουν τα ιδιωτικά τους μέρη
επειδή αυτά είναι μικρά και δεν ξέρουν πώς να το πλένονται από
μόνα τους. Αλλά καθώς μεγαλώνουν θα πρέπει να μάθουν πώς να
κάνουν μπάνιο από μόνα τους.
3. Συζητήστε για τις επισκέψεις στον γιατρό
Εάν τα παιδάκια αρρωστήσουν ή πονάνε κάπου, η μαμά, ο
μπαμπάς ή ο κηδεμόνας τους, μπορεί να χρειαστεί να τους βάλουν
κρέμα ή φάρμακα στα ιδιωτικά μέρη του σώματος τους ή ακόμη
μπορεί να χρειαστεί να τους πάρουν στο γιατρό. Σε αυτή την
περίπτωση, ο γιατρός μπορεί να πρέπει να δει τα ιδιωτικά τους
μέρη, αλλά η μαμά, ο μπαμπάς ή ο κηδεμόνας τους πρέπει να είναι
στην αίθουσα μαζί τους. Εκτός από αυτά τα διό σενάρια κανείς, μα κανείς δεν πρέπει ποτέ να κοιτάζει ή να αγγίζει τα ιδιωτικά μέρη του σώματος τους.

Γεια σας, το όνομά μου είναι Κύνθια και σήμερα θα κάνουμε το πρόγραμμα που λέγεται "Το σώμα μου, μου ανήκει”.
Θα τραγουδήσουμε μερικά τραγούδια, θα έχουμε κάποιο διασκεδαστικό υλικό και μάθετε πώς να είστε ασφαλής. Ξέρετε, το σώμα μας είναι πολύ ξεχωριστό και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας βλάψει, να αγγίξει τα ιδιωτικά μας μέρη ή να μας αναγκάσουν να κάνουμε οποιαδήποτε πράξη που μας κάνει νιώθουμε άβολα.
Θα κάνουμε το πρώτο τραγούδι τώρα, και θέλω να τραγουδήσετε μαζί μου. Ονομάζεται “Το σώμα μου, μου ανοίκει”
Το Σώμα μου, Μου Ανήκει
Αγγλικοί Στοίχοι: Chrissy Sykes
Μουσική: Chrissy Sykes
Ελληνικοί Στοίχοι: Ευτυχία Γαβριήλ
Είναι, το σώμα μου, το σώμα μου
Και κανείς δεν μπορεί να με πληγώσει
Γιατί, το σώμα μου, ανήκει μόνο σε εμένα
Είναι, το σώμα μου, το σώμα μου
Και κανείς δεν πρέπει να το αγγίζει
Γιατί, το σώμα μου, ανήκει μόνο σε εμένα
Έχω δύο χέρια που νιώθουν
Δύο μάτια που βλέπουν
Δύο αυτάκια που ακούν αυτά που θέλεις να πεις
Δύο γερά πόδια, που με παίρνουν παντού
Έχω κι άλλα μέρη που δεν θέλω εσύ να τα δεις
Γιατί…
Ειν’ το σώμα μου, το σώμα μου
Και κανείς δεν μπορεί να με πληγώσει
Γιατί, το σώμα μου, ανήκει μόνο σε εμένα
Είναι το σώμα μου, το σώμα μου
Και κανείς δεν πρέπει να το αγγίζει
Γιατί το σώμα μου, ανήκει μόνο σε εμένα!
Έχω μαλλιά στο κεφάλι, που κάποτε βλέπεις
Μία κοιλίτσα στρογγυλή, που τα όργανα προστατεύει
Μια γλυκιά μυτούλα και πολλά δαχτυλάκια
Και ένα στο στόμα που μιλά, και σαν λιοντάρι βροιχα
Ειν’ το σώμα μου, το σώμα μου
Και κανείς δεν μπορεί να με πληγώσει
Γιατί, το σώμα μου, ανήκει μόνο σε εμένα!
Είναι το σώμα μου, το σώμα μου
Και κανείς δεν πρέπει να το αγγίζει
Γιατί το σώμα μου, ανήκει μόνο σε εμένα!
ΝΑΙ! Το σώμα μου, ανήκει μόνο σε εμένα!




Οι στατιστικές δείχνουν πως πάνω από το 90% της παιδικής κακοποίησης συμβαίνει από κάποιον που είναι κοντά στα παιδιά. Είτε είναι μέλος της οικογένειάς τους, ή κάποιος που γνωρίζουν ή εμπιστεύονται, και τις περισσότερες φορές γνωρίζουν και εμπιστεύονται κι οι γονείς τους τους ανθρώπους που μετέπειτα συνειδητοποιούν πως είναι θύτες. Αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή των παιδιών γιατί καταστρέφεται το νόημα της εμπιστοσύνης και έχει μακρόχρονη αντίκτυπο στην ψυχή τους.
4. Συζητήστε με τα παιδιά “Να Μην Κρατάτε Μυστικά”
Αυτοί που κακοποιούν τα παιδιά και οι σεξουαλικοί ιδίως θύτες βασίζονται συχνά στο γεγονός ότι τα παιδιά θα κρατήσουν τις πράξεις τους μυστικές. Θα πουν ψέματα στα παιδιά, θα τα απειλήσουν, θα τους κακοποιήσουν και μετά θα τους πουν να κρατήσουν αυτές τις πράξεις μυστικές.
Είναι σημαντικό να υπάρχει ο κανόνας "NO SECRETʼS - ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ”, ώστε τα παιδιά να μπορούν να έρθουν και να σας πουν εάν κάποιος τους πληγώνει ή τους ζητά να κάνουν πράγματα που τα κάνουν να νιώθουν άβολα. Εξηγήστε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να κρατάμε ποτέ μυστικά, ειδικά όταν κάποιος τους βλάπτει ή κάνει πράγματα που τους κάνουν να νιώθουνε άβολα.
Οι στατιστικές δείχνουν πως πάνω από το 90% της παιδικής κακοποίησης συμβαίνει από κάποιον που είναι κοντά στα παιδιά. Είτε είναι μέλος της οικογένειάς τους, ή κάποιος που γνωρίζουν ή εμπιστεύονται, και τις περισσότερες φορές γνωρίζουν και εμπιστεύονται κι οι γονείς τους τους ανθρώπους που μετέπειτα συνειδητοποιούν πως είναι θύτες. Αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή των παιδιών γιατί καταστρέφεται το νόημα της εμπιστοσύνης και έχει μακρόχρονη αντίκτυπο στην ψυχή τους.
Τα παιδιά πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι έχουν κάπου ασφαλές να πάνε και ότι έχουν κάποιον ενήλικα που θα τους ακούσει, θα τους προστατέψει και θα τους πιστέψει!
5. Συζητήστε για τις περιπτώσεις στις οποίες άλλοι θέλουν ή προσπαθούν να βγάλουν την φωτογραφία τους
Σε αυτήν την ψηφιακή εποχή που ζούμε, πρέπει επίσης να προστατεύσουμε τα παιδιά από άτομα που μπορεί να θέλουν να τραβήξουν ακατάλληλες φωτογραφίες ή ακόμη να τις δημοσιεύσουν στο διαδύκτιο. Εξηγήστε στα παιδιά, πως εάν κάποιος θέλει να φωτογραφίσει, είτε το πρόσωπό τους, είτε τα ιδιωτικά μέρη του σώματος τους, να τους πουν ΟΧΙ!! Και να πάνε αμέσως να το πούνε σε έναν ενήλικα που εμπιστεύονται.
Για την ασφάλεια των παιδιών μας πρέπει να τους μιλήσουμε και να τους δώσουμε τους πιο πάνω βασικούς κανόνες!
Ένας από τους κύριους στόχους αυτού του προγράμματος είναι η ενημέρωση και ορθή διαπαιδαγώγηση των παιδιών σχετικά με την μορφή και ορολογία της λέξης ‘Κακοποίηση’. Να τους δείξτε πως μπορούν να σας μιλήσουν για οτιδήποτε. Αφήστε τους να σας κάνουν ερωτήσεις - και ενημερώστε τους ότι μπορούν να έρθουν και να σας μιλήσουν άφοβα, ανά πάσα στιγμή για οτιδήποτε τους ανησυχεί.
Αφούτου έχετε μιλήσει με τα παιδιά - τότε παίξετε το τραγούδι “Το Σώμα μου, Μου Ανοίκει”.
Παίξτε το παρακάτω τραγούδι, διασκεδάστε, κάντε διάφορες κινήσεις, χορέψετε και τραγουδήστε μαζί. Δημιουργήστε μια θετική και ενδυναμωτική ατμόσφαιρα για όλους; να είναι μια ωραία εμπειρία και ανάμνηση που θα θυμούνται για πολλά χρόνια!!
Κείμενο της Κύνθιας από το βίντεο:
Θα διασκεδάσουμε πολύ με το επόμενο τραγούδι, έχει έναν τόσο καλό κανόνα που πρέπει να θυμάστε! Και ο κανόνας αυτός είναι -
Εάν νιώθεις πως κάτι δεν είναι καλό, μην το κανείς!
Τώρα δεν μιλάω για κάποια πράγματα που ίσως να τα βρίσκεται ανιαρά, όπως να κάνετε την δουλειά σας, μαθήματα του σχολείου, ή να καθαρίσετε την κρεβατοκάμαρά σας. Μιλώ, για το ενδεχόμενο που κάποιος προσπαθήσει να σας κάνει να πάτε κάπου μαζί τους και ξέρετε ότι δεν είναι το σωστό.
Εάν νιώθεις πως κάτι δεν είναι καλό, μην το κανείς!
Ή αν κάποιος σας ζητήσει να κάνετε κάτι που σας κάνει να νιώθετε άβολα.
Εάν νιώθεις πως κάτι δεν είναι καλό, μην το κανείς!
Tutorial on how to present the "If It Don’t Feel Right - Don’t Do It" Song
Εάν νιώθεις άβολα, μην το κανείς!
Οι άλλοι δεν μπορούν να σε αγγίζουνε
Να θυμάσαι ότι το σώμα σου ανήκει σε ΣΕ
Μόνο εσύ γνωρίζεις εάν αυτό σου φέρνει χαρά
Αν νιώθεις άβολα.. μην το κάνεις. Ηuh!
Αν νιώθεις ά-βο-λα…μην το κανείς! Ηuh!
Μην το κάνεις!
Μην το κάνεις!
Οι άλλοι και νομίζουν πως είσαι κουτός
Σε δελεάζουν και με νάζια σε τραβάν στο κακό
Μην πέσεις στην παγίδα των κρυφών μυστικών
Εάν νιώθεις άβολα.. Μην το κάνεις! Ηuh!
Αν νιώθεις ά-βο-λα…μην το κανείς! Ηuh!
Μην το κάνεις!
Μην το κάνεις!
Κι αν οι αλλοι σ’ αγκαλιάζουν και σου λέν σ' αγαπώ
Δεν λέω πως αυτό, είναι πάντα κακό…
Αλλά αν μέσα σου βαθιά, στην ψυχή και στην καρδιά
Νιώθεις άβολα.. μην το κάνεις. Ηuh!
Αν νιώθεις ά-βο-λα…μην το κανείς! Ηuh!
Μην το κάνεις!
Μην το κάνεις!
Αν νιώθεις ά-βο-λα…μην το κανείς! Ηuh!
Μην το κάνεις!
Μην το κάνεις!
Αν νιώθεις ά-βο-λα…μην το κανείς! Ηuh!
Αγγλικοί Στοίχοι: Chrissy Sykes
Μουσική: Chrissy Sykes
Ελληνικοί Στοίχοι: Ευτυχία Γαβριήλ



“Εάν Νιώθεις Άβολα, Μην Το Κανείς”
Σκοπός του τραγουδιού:
Να διδάξει στα παιδιά ότι το σώμα τους, τους ανοίκει και είναι δικό τους. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να τους βλάψει, να τους αγγίξει ή να ζητούν να δουν ή να αγγίξουν τα ιδιωτικά μέρη του σώματός τους.
Να διδάξει στα παιδιά πως να αναγνωρίζουν διαφορά συναισθήματα
Τις περισσότερες φορές τα παιδιά γνωρίζουν ότι κάτι δεν είναι σωστό γιατί ενστικτωδώς δεν αισθάνονται καλά ή άνετα, ή κάποιες καταστάσεις τους κάνουν να νιώθουν περίεργα και άβολα, γι'αυτό διδάξετε τους τον πιο κάτω κανόνα:
Να μιλήσετε για την πίεση που μπορεί να υποστούν από συνομήλικους τους
Συζητήστε με τα παιδιά για όλα τα πιθανά σενάρια, συμπεριλαμβανομένου της πίεσης που μπορεί να υποστούν από τους φίλους τους, στο σχολείο ή στο σπίτι. Μπορεί οι άλλοι να προσπαθήσουν να τα παροτρύνουν να κάνουν πράγματα που ενστικτωδώς γνωρίζουν ότι δεν είναι σωστά. Μπορείτε ακόμη να αναφερθείτε και σε άτομα που μπορεί να τα παροτρύνουν να πάρουν ναρκωτικά ή άλλες ουσίες. Εξηγείστε στα παιδιά πως η αντιμετώπιση της πίεσης από συνομήλικους τους μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά μιλήστε ανοικτά για αυτή την κατάσταση και εξηγήστε τους πόσο πιο ισχυροί θα νιώσουν και πόση αυτοπεποίθηση θα χτίσουν εάν δεν αφήσουν τον εαυτό τους να πιέσει ή να εκφοβιστεί από άλλα παιδιά να κάνουν πράγματα που οι ίδιοι δεν θέλουν να κάνουν.
“Αν νιώθεις πως κάτι δεν είναι καλό, μην το κανείς”
“Εάν Νιώθεις Άβολα, Μην Το Κανείς”
“Αν νιώθεις πως κάτι δεν είναι καλό, μην το κανείς” “Εάν Νιώθεις Άβολα, Μην Το Κανείς” Να αφυπνίσει τα παιδιά και να τα ενισχύσει με γνώσεις για το σώμα τους
Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι το σώμα τους είναι δικό τους και ότι εάν κάποιες καταστάσεις τους κάνουν να νιώθουν άβολα, έχουν το δικαίωμα να πουν “ΌΧΙ, δεν θέλω να το κάνω αυτό!”. Συμπεριλαμβανομένου ανεπιθύμητα χάδια, αγγελίες και φιλιά, ακόμη κι από οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον.
“Αν νιώθεις πως κάτι δεν είναι καλό, μην το κανείς”
“Εάν Νιώθεις Άβολα, Μην Το Κανείς”
Αυτό το τραγούδι θα ανοίξει τον δρόμο συζήτησης και ανάλυσις των πιο κάτω συναισθημάτων: Χαρά, Λύπη, Μοναξιά, Θυμός, Φόβος.

Κείμενο της Κύνθιας από το βίντεο:
Τώρα θα παίξουμε ένα παιχνίδι που λέγετε «Εαν Κάποιος…» και μέσα άπ’αυτο θα μάθουμε τι να κάνουμε σε διάφορες περιπτώσεις που κάποιος ξένος προσπαθήσει να σας πέσει να πάτε μαζί του ή να προσπαθήσει να αγγίξει τα ιδιωτικά σας μέρη.


Εάν…;
Αγγλικοί Στοίχοι: Chrissy Sykes
Μουσική: Chrissy Sykes
Ελληνικοί Στοίχοι: Ευτυχία Γαβριήλ Έλα να παίξουμε, το “Εάν” παιχνίδι
Έχει ερωτήσεις κι απαντήσεις
Κι εάν θες πάντα να κερδίζεις, κάθε φορά… Μάθε να φωνάζεις δυνατά!
Πες ΌΧΙ! ΌΧΙ!
Απλά πες ΌΧΙ! ΌΧΙ!
Εάν μια μέρα, μετά το σχολείο, ένας ξένος σου φωνάζει από μακριά.
Μέσα απ’ένα όχημα καινούργιο και σου λέει:
“Γεια σου! Θες να πάμε μια βόλτα;”
Αχ ΌΧΙ! Είσαι ξένος. Δεν θα έρθω εγώ μαζί με εσε’.
Γιατί η μαμά κι ο μπαμπάς, μου έχουν μάθει να μην, πιστεύω τους ξένους.
Θα πω ΌΧΙ! ΌΧΙ!
Απλά πες ΌΧΙ! ΌΧΙ!
Εάν μια μέρα, είσαι στο σπίτι, κι η νταντά η αγαπημένη σε φροντίζει.
Και πάει να αγγίξει μέσα από τα ρούχα σου, τι θα έκανες;
Θα έλεγες ΌΧΙ! Νταντά, δεν θέλω να μ’αγγίζεις εκεί πέρα.
Γιατί αυτά ειν’τα ιδιωτικά μου μέρη κι ανήκουν μόνο σε μένα.
Θα πω ΌΧΙ! ΌΧΙ!
Απλά πες ΌΧΙ! ΌΧΙ!
Παίζουμε, το “Εάν” παιχνίδι
Έχει ερωτήσεις κι απαντήσεις
Κι εάν θες πάντα να κερδίζεις, κάθε φορά…
Μάθε να φωνάζεις δυνατά!
Πες ΌΧΙ! ΌΧΙ!
Απλά πες ΌΧΙ! ΌΧΙ!
Τώρα εάν μια μέρα, υπάρχει κάποιος, φίλος, γνωστός η συγγενείς
Κι σ’ αγγίζει, πληγώνει ή σε κάνει να νιώθεις άβολα…τι θα έλεγες;
Θα’λεγες ΌΧΙ! Μην το κανείς. Δεν μου αρέσει να με αγγίζεις έτσι εσύ.
Κι έστω κι αν μου αρέσεις πολύ, ΣΤΑΜΑΤΑ, δεν ειν’σωστό. ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΙ.
Θα πω ΌΧΙ! ΌΧΙ!
Απλά πες ΌΧΙ! ΌΧΙ!
Πες ΌΧΙ! ΌΧΙ!



Σκοπός του τραγουδιού:
Να διδάξει στα παιδιά να λένε ΟΧΙ με σιγουριά και αυτοπεποίθηση.
Το παιχνίδι “Εάν Κάποιος” μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε κατάσταση που μπορεί να υποψιάζεστε ότι συμβαίνει σε ένα παιδί. Χρησιμοποιήστε το παιχνίδι για να δώσετε απαντήσεις και να ετοιμάσετε τα παιδιά να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν καθώς επίσης να μάθουνε να βγάζουν το εαυτό τους μακριά από καταστάσεις κινδύνου κι να φεύγουν με ασφάλεια.
Παραδείγματα:
Τι θα έκανες ΕΑΝ κάποιος χτυπήσει την πόρτα και είσαι μόνος στο σπίτι;
Ποτέ μην ανοίγετε την πόρτα.
Καλέστε έναν γείτονα ή έναν συγγενή κι εάν δεν φύγουν…
Καλέστε αμέσως την αστυνομία (εάν δεν έχετε λάβει βοήθεια και φοβάστε
Τι θα έκανες ΕΑΝ η νταντά ή ο κηδεμόνας σας, προσπαθήσει να αγγίξει τα ιδιωτικά σας μέρη;
Πείτε τους ΟΧΙ και μετά πηγαίνετε αμέσως σε άτομο που εμπιστεύεστε να τους πείτε τι έχει συμβεί.
Μην το κρατάτε μυστικό ακόμα κι αν αυτοί (οι κακοί) σας το ζητήσουν!
Τι θα έκανες ΕΑΝ κάποιος ερχόταν στο σχολείο σου και έλεγε ότι η μαμά σου ζήτησε να σε παραλάβουν από το σχολείο;
Ποτέ μην πάτε με κανέναν που δεν γνωρίζετε (ακόμα κι αν ξέρουν κάποιες πληροφορίες για εσάς και την οικογένειά σας). Μπορεί να τις έχουν μαζέψει από το διαδίκτυο.
Τι σημάνει η λέξη « ΞΕΝΟΣ »
Εάν ρωτήσετε μια ομάδα παιδιών τι είναι ένας ξένος - μπορεί να λάβετε 20 διαφορετικές απαντήσεις όπως:
Ένας ξένος είναι ένας κακός άνθρωπος.
ξένος είναι κάποιος που θα σε βλάψει
Κάποιος που μπορεί να σου δώσει γλυκά/γλειφιτζούρια…
Τα παιδιά ίσως να μην μπορέσουν να εκφράσουν με ακρίβεια το τι πάει να πει ένας «Ξένος».
Εμείς οι μεγάλοι συνήθως μαθαίνουμε στα παιδιά να:
- Μην μιλάνε σε Ξένους!
- Μην μπαίνουν εθελοντικά μέσα σε αυτοκίνητα ή μεταφορικά μέσα με Ξένους!
- Μην δεχτείτε φαγητό, γλυκά ή ότι δίπατε άλλο από Ξένους!
Αλλά ξεχνάμε να καθορίζουμε το τι ακριβώς πει να πει «Ξένος»
Άρα! Πρώτα πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά «Τι πει να πει Ξένος;»
Ξένος είναι κάποιος που δεν γνωρίζουμε.
Ξένος μπορεί να είναι Γυναίκα, Άνδρας, Παιδί…
Ξένος μπορεί να ένας ηλικιωμένος, ένας έφηβος ή ένας μικρός
Ξένος μπορεί να είναι να ανοίκει σε οποιουδήποτε κοινωνική ομάδας, ή φυλή
Επίσης, δεν είναι όλοι οι ξένοι κακοί άνθρωποι, και αν κάποιος που αγαπάς ή εμπιστεύεσαι σε φέρει σε επαφή με έναν ξένο - αυτός ο ξένος μπορεί να γίνει μέχρι και φίλος. Αλλά, δεν πρέπει ποτέ να τους μιλάς σε Ξένους μόνος σου.
Δώστε στα παιδιά παραδείγματα και προειδοποιήστε τα, για τα ψέματα που μπορεί να τους πουν ορισμένοι ξένοι για να τους πείσουν να γίνει το δικό τους.
Παράδειγμα:
1) Η μαμά σου μου ζήτησε να σε παραλάβω εγώ από το σχολείο γιατί θα καθυστερήσει.
2) Έχασα το κουτάβι μου, παρακαλώ μπορείς να έρθεις και να με βοηθήσεις να το βρούμε;
3) Θέλω να σου δείξω κάτι πραγματικά συναρπαστικό, έλα μαζί μου και
υπόσχομαι ότι θα σε φέρω πίσω αμέσως!
Ένας άλλος κανόνας που πρέπει να μάθουμε στα παιδιά είναι:
- Να μην δέχεστε ποτέ δώρα από έναν ξένο, ανεξάρτητα από το πόσο ωραίο είναι το δώρο.
Σε αυτήν την ψηφιακή εποχή που ζούμε, όπου οι πληροφορίες για τα παιδιά και τους γονείς τους είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, οι άνθρωποι που θέλουν να μας βλάψουν μπορούν πολύ εύκολα να γνωρίσουν τα ονόματα των μελών της οικογένειας ενός παιδιού και του παιδιού του ίδιου και μπορούν πιο εύκολα να προσπαθήσουν να προσεγγίσουν τα παιδιά και να τους εξαπατήσουν στο ότι είναι φίλοι της οικογένειας και να τα πέσουν να πάνε μαζί τους.
Πείτε τους, ότι ακόμα κι αν το άτομο ξέρει πολλά πράγματα για αυτούς και την οικογένεια τους, αν το ίδιο το παιδί δεν γνωρίζει αυτόν τον άνθρωπο, τότε είναι ΞΕΝΟΣ και να αρνηθεί να πάει μαζί του.
Συζητήστε για την περίπτωση που κάποιοι θέλουν να τους φωτογραφίζουν
Και πάλι, σε αυτήν την ψηφιακή εποχή που ζούμε, πρέπει επίσης να προστατεύσουμε τα παιδιά από άτομα που μπορεί να θέλουν να τα φωτογραφίσουν. Εξηγήστε στα παιδιά εάν κάποιος θέλει να τους φωτογραφίσει, είτε το πρόσωπό τους, είτε τα ιδιωτικά μέρη του σώματος τους, να τους πουν ΟΧΙ!! Και αμέσως μετά να πάνε να το πούνε σε έναν ενήλικα της εμπιστοσύνης τους.
Συμβουλές Ασφαλείας:
-
Μην μιλάτε σε ξένους!
-
Μην δεχτείτε δώρα ή οτιδήποτε άλλο από ξένους.
-
Μην δεχτείτε να πάτε πουθενά με ξένους.
-
Μην προσεγγίσετε ένα αυτοκίνητο ή όχημα που δεν αναγνωρίζετε απλά γιατί σας φώναξε να πλησιάσετε.
-
Εάν ένας ξένος προσπαθήσει να σας αναγκάσει να πάτε μαζί τους, φωνάζετε και κάνετε όσο πιο πολύ θόρυβο μπορείτε - φωνάξτε: ΟΧΙ, Άσε με να φύγω, Δεν σε ξέρω!!!! (όταν μιλήσετε για αυτό το σημείο διασκεδάστε λίγο με τα παιδιά και ζητήστε τους να φωνάξουν όσο πιο δυνατά μπορούν). Όταν βεβαιωθείτε πως είστε ασφαλείς πηγαίνετε αμέσως να καταγγείλετε το συμβάν σε έναν ενήλικα που εμπιστεύεστε.
-
Εάν κάποιος προσπαθήσει να αγγίξει τα ιδιωτικά σας μέρη φωνάξτε ΟΧΙ και πηγαίνετε αμέσως να καταγγείλετε το συμβάν σε έναν ενήλικα που εμπιστεύεστε.
-
Εάν κάποιος προσπαθήσει να σας πληγώσει - φωνάξτε ΟΧΙ και πηγαίνετε αμέσως να καταγγείλετε το συμβάν σε έναν ενήλικα που εμπιστεύεστε.
-
Αν κάποιος κάνει κάτι για να σας κάνει να νιώσετε άβολα - φωνάξτε ΟΧΙ και πηγαίνετε αμέσως να καταγγείλετε το συμβάν σε έναν ενήλικα που εμπιστεύεστε.
Τώρα παίξτε το τραγούδι, διασκεδάστε, κάντε κινήσεις χεριών και τραγουδήστε μαζί με τα παιδιά. Κάντε αυτή τη στιγμή να είναι μια θετική και ενδυναμωτική εμπειρία για τα παιδιά, κάτι που θα θυμούνται για πάντα!!



Κείμενο της Κύνθιας από το βίντεο:
Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνεται έναν ενήλικα της εμπιστοσύνης σας εάν κάποιος σας πληγώνει ή προσπαθεί να αγγίξει τα ιδιωτικά μέρη του σώματος σας. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνεται τον ενήλικα της εμπιστοσύνης σας εάν οποιοσδήποτε σας κάνει να νιώθετε φόβο ή ντροπή. Πρέπει να είστε γενναίοι, και να βρείτε το θάρρος μέσα σας ούτως ώστε να το πείτε το πρόβλημα σας σε κάποιον.
Υπάρχουν τόσοι πολλοί καλοί άνθρωποι γύρω μας όπως οι μαμάδες, μπαμπάδες, κηδεμόνες, παππούδες, γιαγιάδες, θείοι/θείες, δάσκαλοι, ξαδέρφια, γείτονες, οικογενειακοί φίλοι ακόμη και πολλοί που δουλεύουν στην αστυνομία, στα νοσοκομεία κλπ.
Τώρα αν προσπαθήσετε να το μιλήσετε σε κάποιον, και αυτός ο ενήλικας δεν σας πιστεύει ή μπορεί να σας παροτρύνει να κρατήσετε την συνομιλία σας μυστική, τότε πηγαίνετε αμέσως σε κάποιον άλλο ενήλικα της εμπιστοσύνης σας και μιλήστε του για το πρόβλημα σας. Συνεχίστε να αναφέρετε αυτό που σας προβληματίζει. Μην σταματήσετε να λέτε τι βιώνεται στους ενήλικες της εμπιστοσύνης σας μέχρι το πρόβλημα σας να έχει λυθεί. Ποτέ ποτέ μην τα βάζετε, κάτω είστε πιο δυνατοί και θαρραλέοι από την νομίζετε! Μην το κρατήσετε μυστικό και συνεχίστε να παλεύεται, θέλει να βγει στην επιφάνεια η πάσα αλήθεια.
Αν έχεις κάποιο πρόβλημα;
Ελληνικοί Στοίχοι: Ευτυχία Γαβριήλ Αν βρεις μια δυσκολία, και δεν ξέρεις τι να κάνεις
Πήγαινε μίλα σε κάποιον, που ακούει τι του λες
Πρέπει να βρεις κάποιον, να πεις τον πόνο σου...
Αν έχεις κάποιο πρόβλημα βρες κάποιον που θα σ'ακούσει.
Μίλα στη μαμά, τον μπαμπά ή κηδεμόνα
Μίλα στους συγγενείς και την δασκάλα σου
Να μην τα βάζεις κάτω, μέχρι να σε ακούσουνε
Αν έχεις κάποιο πρόβλημα βρες κάποιον που θα σ’ακούσει.
Αν κάποιος σε πληγώσει και δεν ξέρεις τι να πεις
Πήγαινε μίλα σε κάποιον που εμπιστεύεσαι
Πρέπει να βρεις κάποιον, να πεις τον πόνο σου...
Αν έχεις κάποιο πρόβλημα βρες κάποιον που θα σ’ακούσει.
Μίλα με τους γείτονες ή έναν μέντορα
Κάποιον που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι
Να λες την αλήθεια σου
Να μην τα βάζεις κάτω μέχρι να σε ακούσουνε.
Αν έχεις κάποιο πρόβλημα βρες κάποιον που θα σ’ακούσει. Αν έχεις κάποιο πρόβλημα βρες κάποιον που θα βοηθήσει.
Αγγλικοί Στοίχοι: Chrissy Sykes Μουσική: Chrissy Sykes
Ελληνικοί Στοίχοι: Ευτυχία Γαβριήλ





“Εαν έχεις κάποιο πρόβλημα...” Σκοπός του τραγουδιού
Να διδάξει στα παιδιά πως πρέπει να εκφράζονται ειδικά όταν κάτι τους προβληματίζει ή τους προκαλεί αρνητικά συναισθήματα. Πρέπει οπωσδήποτε να μάθουν να πηγαίνουν σε ένα ενήλικα που εμπιστεύονται και να τους αναφέρουν αυτό που τους προβληματίζει. Εάν κάποιος τους αγνοεί ή τους περιφρονεί, πρέπει να επιμένουν, να επαναλαμβάνουν τους προβληματισμούς τους μέχρι να τους καταλάβουν ή μέχρι κάποιος άλλος να τους ακούσει και να τους παρέχει βοήθεια.
Μιλώντας για « Προβλήματα »
Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά, είναι να εμπιστευθούν κάποιον και να του πουν τι βιώνουν και πως παίρνουν αλλά αυτός ο ενήλικας να μην τους πιστεύει ή να διώχνει αγάπη κι συμπόνια. Μπορεί τα παιδιά να επίσης να μην έχουν την ευχέρεια λόγου, και να μην μπορούν να εκφραστούν ορθά και καθαρά. Μπορεί επίσης να φοβούνται την αντίδραση του ενήλικα.
Όταν μιλάμε στα παιδιά για το πώς να εκφράζουν τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ειδικά όσον αφορά την κακοποίηση που έχουνε υποστεί, είναι υποχρέωση μας να τους προειδοποιήσουμε για τις διάφορες αντιδράσεις που μπορεί να έχουν οι άλλοι ούτως ώστε και να είναι έτοιμοι για το τι μπορεί να αντιμετωπίσουν.
Αυτό ισχύει μόνο για μεγαλύτερα παιδιά, 8+ ετών κι άνω. Παραδείγματα:
Πως μπορεί να αντιδράσουν οι ενήλικες όταν ακούσουν για πρώτη φορά αυτά που έχετε βιώσει όσον αφορά οποιαδήποτε μορφή βίας:
Οι ενήλικες μπορεί να προσβληθούν, να να θυμώσουν, να σοκαριστούν και να φοβηθούν.
Οι ενήλικες μπορεί να μην σας πιστεύουν ή να κάνουν ερωτήσεις.
Οι ενήλικες μπορεί να σας παροτρύνουν να μην το πείτε σε κανέναν άλλον.
Απώτερος σκοπός αυτού του μαθήματος είναι να καταλάβει το παιδί ότι αν κάποιος μεγάλος δεν τους πιστέψει ή δεν κάνει μπορεί να κάνει κάτι για να τους βοηθήσει, τότε πρέπει τα να αποταθούν σε κάποιον άλλον ενήλικα που εμπιστεύονται και να συνεχίσουν να μιλάνε για το θέμα που τους προβληματίζει, μέχρι κάποιος να τους ακούσει και να τους βοηθήσει να το λύσει.
Ποτέ μην τα παρατάτε - Μέχρι να σας ακούσει κάποιος!
Μιλήστε με παιδιά και κάντε μια λίστα από άτομα τα οποία εμπιστεύονται π.χ.:
Μαμά / Μπαμπάς / Κηδεμόνας
Γιαγιά / Παππούς
Μεγάλος/η Αδελφός/ή / Ξαδέλφια
Θεία / Θείος
Δάσκαλος / Διευθυντής
Γείτονας / Οικογενειακοί φίλοι
Αστυνομικός
Μέντορας / Πνευματικός ηγέτης
Προσθέστε οποιονδήποτε άλλο άτομο πιστεύετε πως τα παιδιά της τάξης σας θα μπορούσαν να αποταθούν εάν βρεθούν σε δύσκολη θέση και νιώθουν πως πρέπει να μιλήσουν σε κάποιον.
Συναισθήματα:
Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά πώς αισθάνονται όταν μιλάνε για ένα πρόβλημα - τα ποιο κάτω σημεία μπορεί να τα βοηθήσουν:
Μπορεί να νιώθετε αμηχανία ή ντροπή, αλλά είναι εντάξει.
Μπορεί να θεωρείται πως δεν βρίσκεται τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσετε αυτό που νιώθετε. Μην τα βάλετε κατα, απλά συνεχίστε να μιλάτε και να εκφράζεστε μέχρι να καταλάβουν οι άλλοι το μήνυμά σας.
Μπορεί η καρδιά σας να χτυπάει δυνατά και η φωνή σας να τρέμει… Πάρτε μια βαθιά ανάσα και συνεχίστε να μιλάτε σιγά-σιγά.
Μπορεί να σας είναι πιο εύκολο να εκφράζεστε λίγο κάθε μέρα, και να μοιράσετε κομμάτια από την ιστορία σας μέσα σε δυο τρεις μέρες, αντί να τα πείτε όλα εκείνη τη στιγμή.
Μπορεί να είναι πιο εύκολο να γράψετε πάνω σε ένα χαρτί αυτά που σας προβληματίζουν ή αυτά που έχετε βιώσει και να δώσετε το χαρτί στον ενήλικα που εμπιστεύεστε.



Πάντα να πηγαίνετε και να μοιράζεστε με τους ενηλίκους της εμπιστοσύνης σας τι βιώνεται και να συνεχίσετε να αναφέρετε τα διάφορα περιστατικά ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε μέχρι κάποιος να σας βοηθήσει να τα λύσετε. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά μας, και τα παιδιά του μέλλοντος θα είναι προστατευμένα από το δίκτυο της μυστικότητας.
Πες ΟΧΙ στα Μυστικά!
Κείμενο της Κύνθιας από το βίντεο:
Ας μιλήσουμε για αγάπη είναι πολύ σημαντικό και πολύ όμορφο συναίσθημα. Είναι μεγάλο ιδανικό να σ' αγαπούν και να τους αγαπάμε. Η αγάπη δεν συνοδεύετε με τον πόνο, δεν έρχεται με πράγματα που σας κάνουν να νιώθουν περίεργα και άβολα. Οι άνθρωποι που σας αγαπούν δεν πρέπει να σας κάνουν να νιώθετε άβολα ή αμήχανα. Οι άνθρωποι γύρω σας, μπορεί να σας δείχνουν την αγάπη τους, με το να κάνουνε όμορφα πράγματα μαζί σας. Μπορούν να διαβάσουν βιβλία μαζί σας, να παίξουν παιχνίδια, να γελάτε και να περνάτε καλά. Να πηγαίνετε βόλτες ή ακόμη να σας μαθαίνουν πράγματα όπως να οδηγάτε ένα ποδήλατο.
“Η αγάπη, είναι τρυφερή”
Αγγλικοί Στοίχοι: Chrissy Sykes
Μουσική: Chrissy Sykes
Ελληνικοί Στοίχοι: Ευτυχία Γαβριήλ Τι’ναι η αγάπη; τι πάει θα πει;
Έλα μαζί μας και θα δεις
Τόσες όμορφες και τρυφερές στιγμές
Που δείχνουν αγάπη
Να διαβάσουμε ιστορίες
Να παίζουμε μπάλα στην αυλή μαζί;
Να με μάθεις ποδήλατο κ να με κρατάς, μη πέσω.
Υπάρχουν τόσα πράγματα να κάνουμε
Υπάρχουν τρόποι που δείχνουμε πως σε νοιάζομαι
Υπάρχουν τόσοι τρόποι να λέμε τις λέξεις Σ’αγαπώ
Αν έχεις λίγο χρόνο, θα ήθελα να μοιραστώ
Πως η αγάπη; ειν’ τρυφερή
Έλα μαζί μας και θα δεις
Πόσα όμορφα πράγματα κάνουμε μαζί.





Σκοπός του τραγουδιού:
Σκοπός αυτού του τραγουδιού είναι να διδάξετε στα παιδιά πως η αγάπη είναι τρυφερή, απαλή, και μέσα από την αγάπη δείχνουμε το ενδιαφέρον μας, μοιραζόμαστε με αυτούς που εμπιστευόμαστε ένα από τα πιο όμορφα συναίσθημα του κόσμου.
Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι όποιο και αν είναι το οικογενειακό τους περιβάλλον, όποια καταγωγή κι αν έχουν έχουν, η αγάπη είναι πάντα ίδια τρυφερή, απαλή και μας κάνει να νιώσουμε όμορφα.
Οι γονείς ή κηδεμόνες πρέπει/οφείλουν να:
Προσφέρουνε αγάπη και τρυφερότητα στα παιδιά.
Παρέχουν φαγητό καθημερινά.
Να φροντίζουν να έχουν καθαρά ρούχα.
Να τα προστατεύουν και να τα φροντίζουν.
Να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό (να πλένονται και να έχουν καλή στοματική υγεία).
Να φροντίζουν να έχουν καθαρά και χτενισμένα μαλλιά.
Να είναι εκεί να τους βοηθάει με τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν.
Να τους δίνει σημασία και να τους προστατεύει.
Να τους βοηθά να διαβάζει και να μελετά.
Να τους προσέχει και να τους κάνει ευτυχισμένους όταν είναι λυπημένοι ή όταν νιώθουν κάποια αρνητικά συναισθήματα.
Να τους παρέχουν επαρκή ιατρική περίθαλψη.
Είναι καλή ιδέα να μιλήσετε στα παιδιά για τα πιο πάνω θέματα. Εάν τα ίδια, οι φίλοι ή οι συμμαθητές τους νιώθουν πως μία ή περισσότερες από τα πιο πάνω παραδείγματα είναι ανεπαρκές, παροτρύνετε τα να μιλήσουνε στον ενήλικα που εμπιστεύονται και να ζητήσουν την βοήθεια του/της. Συνήθως τα παιδιά νιώθουν πιο άνετα να μιλάνε σε άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας, άρα αν ένας φίλος ή συμμαθητής τους τους μιλήσει για την οποιαδήποτε μορφή βίας, κακοποίηση ή παραμέληση που βιώνει, παροτρύνετε τους να βρουν το θάρρος και την δύναμη, να πάνε αυτοί σε έναν ενήλικα που εμπιστεύονται και να ζητήσουν βοήθεια.
Μπορείτε να μάθετε πάρα πολλά πράγματα από ένα παιδί, φτάνει να δημιουργήσετε ένα ασφαλής κλίμα στο οποίο να νιώθει ότι μπορεί να ανοιχτεί και να μιλήσει ελεύθερα. Όταν αυτό το κλίμα έχει δημιουργηθεί το παιδί θα νιώσει άνετα να μιλήσει για οποιοδήποτε πρόβλημα, φόβο και ανασφάλεια που βιώνει, ανεξάρτητους του πόσο μεγάλο η μικρό είναι.
Παραμέληση:
Η παραμέληση των παιδιών είναι η πιο συνηθισμένη μορφή παιδικής βίας. Είναι περίπλοκη και πολλές φορές τα παιδιά μπορεί να μην γνωρίζουν καν πως βιώνουν κάτι αρνητικό. Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που υποφέρουν από την παραμέληση είτε από τους γονιούς τους, κηδεμόνες ή οποιαδήποτε άλλη κυβερνητική υπηρεσία που μπορεί να έχει την επίβλεψή τους.
Πιο κάτω είναι κάποια ενδεικτικά σημεία τα οποία πρέπει να έχετε υπόψη:
Μιλώντας για «Παραμέληση»
Η παραμέληση είναι μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές βίας εναντίον παιδιών ανά το παγκόσμιο.
Μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις, όπως ψυχικά προβλήματα, κακή σωματική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη, προβλήματα στην συμπεριφορά και χαρακτήρα του παιδιού (χαμηλή αυτοεκτίμηση).
Πρέπει να υποστηρίξουμε τους γονείς, που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις ή δεξιότητες, να παρέχουν ένα ασφαλές και στοργικό σπίτι για τα παιδιά τους.



“Λέμε ΟΧΙ, στα μυστικά”
Λέω ΟΧΙ στα Μυστικά-α
Λέμε ΟΧΙ στα Μυστικά!
Λέω ΟΧΙ στα Μυστικά-α, Ο-ΧΙ!
Λέμε ΟΧΙ στα Μυστικά
Αν μου κανείς κακό, θα πάω να το πω!
Ελάτε όλοι παιδία, φωνάξετε δυνατά!
Αν κάποιος κάνει κάτι που δεν είν σωστό
Έχω θάρρος εγώ, θα πάω να το πω!
Λέω ΟΧΙ στα Μυστικά-α
Λέμε ΟΧΙ στα Μυστικά!
Λέω ΟΧΙ στα Μυστικά-α Ο-ΧΙ!
Λέμε ΟΧΙ στα Μυστικά
Αν είν μεγάλος και τρομακτικός
Δεν τον φοβάμαι εγώ! Θα πάω να το πω!
Λέω ΟΧΙ στα Μυστικά
Πες ΟΧΙ στα Μυστικά
Λέω ΟΧΙ στα Μυστικά
Πες ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ!
Λέω ΟΧΙ στα Μυστικά-α
Λέμε ΟΧΙ στα Μυστικά!
Λέω ΟΧΙ στα Μυστικά-α, Ο-ΧΙ!
Λέμε ΟΧΙ στα Μυστικά!
Λέμε ΟΧΙ στα Μυστικά
Λέμε ΟΧΙ στα Μυστικά
Λέμε ΟΧΙ στα Δυνατά
Λέμε ΟΧΙ!!!




Σκοπός του τραγουδιού:
Να διδάξει στα παιδιά να μην κρατάνε μυστικά. Η οποιαδήποτε μορφή βίας ή κακοποίησης ακμάζει όταν υπάρχει μυστικότητα. Αυτό επιτρέπει στον θύτη να διατηρήσει τον έλεγχο που έχει επάνω στο παιδί ή έφηβο και να συνεχίζει να το κακοποιεί.
Γι'αυτό πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά των πιο κάτω κανόνα:
“Πες Όχι Στα Μυστικά”
Όταν μιλάτε στα παιδιά για ‘μυστικά’ ίσως να είναι δύσκολο να εξηγήσετε πότε είναι καλό να κρατούμε κάποια μυστικά και πότε είναι κακό να κρατούμε κάποια πράγματα μυστικά. Σας παροτρύνουμε να χρησιμοποιείτε δύο διαφορετικές λέξεις. Τα μυστικά και τις εκπλήξεις. Δείτε τα παρακάτω παραδείγματα για να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ ‘Έκπληξη και Μυστικό’.
Οι εκπλήξεις είναι γεμάτες χαρά!!!
Π.χ.: “Δεν θα πούμε στη μαμά ή στο μπαμπά / κηδεμόνα μας ότι τους έχουμε
ετοιμάσει ένα δώρο για τα γενέθλια της/του, θα είναι έκπληξη!”
Το πιο πάνω παράδειγμα είναι ένα παράδειγμα στο οποίο τα παιδιά δε χρειάζεται να κρατήσουμε κάτι μυστικό για πάρα πολύ καιρό, αντιθέτως είναι κάτι όμορφο και γλυκό προς κάποιον άλλον άνθρωπο.
Πολύ συχνά, με πολύ αθώα συμπεριφορά οι παππούδες/γιαγιάδες ή άλλοι συγγενείς μπορεί να δώσουνε γλυκά, γλειφιτζούρια στα παιδιά και να τους πουν μην το πείτε στους γονείς σας είναι μυστικό. Αυτό, ναι μεν μπορεί να θεωρείται αθώα πράξη από κάποιον καλό άνθρωπο αλλά δυστυχώς υποσυνείδητα τα παιδιά μαθαίνουν πως είναι εντάξει να κρατάμε μυστικά από τους γονείς ή κηδεμόνες μας, και αυτό είναι λάθος
Οι περισσότεροι που κακοποιούν σωματικά και σεξουαλικά τα παιδιά, έχουν κάποια σχέση μαζί τους, είτε οικογενειακή, είτε φιλική είτε από το άμεσο περιβάλλον τους. Με πάνω από το 90% αυτών να είναι είτε μέλη της οικογένειάς τους είτε μέρος του στενού οικογενειακού ή φιλικού κύκλου και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις από άτομα τα οποία θα έπρεπε να τα φροντίζουν π.χ νταντάδες, γιατροί, πνευματικοί, δάσκαλοι κλπ.
Θα μπορούσαν επίσης να είναι αξιόπιστα άτομα της κοινότητά σας. Άτομα με τα οποία γνωρίζεστε και αισθάνεστε άνετοι να αφήσετε το παιδί σας. Οι παιδόφιλοι δυστυχώς δεν ξεγελούν μόνο τα παιδιά αλλά και όλη την οικογένεια. Έρχονται σε επαφή μαζί τους, και τους κάνουν να τους εμπιστεύονται.
Ο θύτης, θα αρχίσει αρχικά να ζήτα από το παιδί να κρατάει μικρά μυστικά - με αυτόν τον τρόπο μπορούν να δουν αν το παιδί θα παραμένει σιωπηλό και ταυτόχρονος θα αρχίσει να δημιουργεί έναν πιο στενό δεσμό μαζί του. Αυτή είναι μία δοκιμασία που συνήθως όλοι οι θύτες κάνουν. Μόλις αισθάνονται άνετα πως το παιδί είναι υπό τον έλεγχό τους, τότε προχωρούν σε χειρότερες πράξεις και ζητάνε από το παιδί να κρατήσουν κι αλλά μεγαλύτερα μυστικά.
Έχοντας τον κανόνα “Πες ΟΧΙ στα Μυστικά", αφαιρεί αυτή τη δύναμη από τον θύτη!! Προσπαθήστε να εμφυσήσετε στην οικογένειά σας αυτό τον κανόνα, όσο πιο νωρίς γίνετε.
To τραγούδι “Πες ΟΧΙ στα Μυστικά" θα σας δώσει την ευκαιρία να ενισχύσετε μερικά πράγματα που έχουν διδαχθεί στα παιδιά με τα προηγούμενα τραγούδια του προγράμματος "Το Σώμα Μου, Μου Ανήκει”.
Αν κάποιος προσπαθήσει να αγγίξει τα ιδιωτικά μέρη του σώματος
σώματος σου, πες ΟΧΙ και πήγαινε πες το αμέσως σε έναν ενήλικα που
εμπιστεύεσαι, ΜΗΝ το κρατήσεις μυστικό.
Εάν κάποιος κάνει κάτι που σε κάνει να νιώθεις άβολα ή προσπαθήσει
να αγγίξει τα ιδιωτικά μέρη του σώματος σου, εάν σας ζητήσουν να
κρατήσετε τις πράξεις τους μυστικές, πάντα μα πάντα, να πηγαίνετε και
να μιλάτε στον ενήλικα που εμπιστεύεσαι.
Εάν κάποιος δε σας πιστεύει ή δεν κάνει κάτι για να σας βοηθήσει τότε
πηγαίνετε σε κάποιον άλλον ελληνικά της εμπιστοσύνης σας μέχρι να
βρεθεί κάποιος να σας βοηθήσει, να σας προστατεύσει και να λύσει αυτό
το πρόβλημα. Τα παιδιά ήδη γνωρίζουν σε ποιους μπορούν να
απευθυνθούν αν βιώνουν κάποιο πρόβλημα. Αυτό το έχουμε αναλύσει
στο προηγούμενο τραγούδι.
Πιο κάτω είναι κάποια παραδείγματα που μπορεί ο θύτης θα χρησιμοποιήσει για να παραπλανήσει το παιδί/έφηβο/θύμα του για να τον πείσει να μην αποκαλύψει τις χυδαίες του πράξεις :
"Δεν θα σε πιστέψει κανείς!”
Πέστε στο παιδί – Μην τους πιστεύετε!
"Οι άλλοι θα πούνε πως εσείς φταίτε”
Πέστε στο παιδί – Μην τους πιστεύετε!
"Οι άλλοι θα πάψουν να σ' αγαπούν”
Πέστε στο παιδί – Μην τους πιστεύετε!
"Εάν μιλήσετε θα έχετε πολύ πιο μεγάλο πρόβλημα”
Πέστε στο παιδί – Μην τους πιστεύετε!
"Αν τολμήσεις να το πεις σε κανέναν τότε θα σε δείρω/χτυπήσω”
Πέστε στο παιδί – Μην τους πιστεύετε!
"Εάν μιλήσεις τότε θα δείρω/χτυπήσω οικογένεια σου”
Πέστε στο παιδί – Μην τους πιστεύετε!
Πάντα να πηγαίνετε και να μοιράζεστε με τους ενηλίκους της εμπιστοσύνης σας τι βιώνεται και να συνεχίσετε να αναφέρετε τα διάφορα περιστατικά ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε μέχρι κάποιος να σας βοηθήσει να τα λύσετε. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά μας, και τα παιδιά του μέλλοντος θα είναι προστατευμένα από το δίκτυο της μυστικότητας.
Πες ΟΧΙ στα Μυστικά!


Ζητήστε από τα παιδιά να γράψουν μία λίστα από πράγματα τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ‘έκπληξη' και πράγματα τα οποία μπορεί να θεωρηθούν ‘μυστικά’:
Πιο κάτω είναι κάποιες ιδέες τις οποίες μπορείτε να συζητήσετε με την τάξη.
Τα πιο κάτω μπορεί να είναι κάποια παραδείγματα από περιπτώσεις κάποιος άλλος μπορεί να σας ζητήσει να κρατήσετε τις κακές του πράξεις μυστικές:
• εάν σας κάνουν Μπόουλινγκ.
• εάν σας βρίζουν οι σας λένε κακές λέξεις (λεκτική βία).
• εάν χρησιμοποιούν σωματική βία.
• εάν χρησιμοποιούν τα social media για να είναι κακοί προς εσάς ή
κάνουν διαδικτυακό Μπόουλινγκ.
• εάν προσπαθούν να σας κάνουν να κάνετε πράγματα τα οποία εσείς
γνωρίζετε πως δεν είναι σωστά, ορθά ή καλά.
• εάν σας ζητούν να λέτε ψέματα στους γονείς, κηδεμόνες ή στην
οικογένειά σας.
• εάν προσπαθούν να αγγίζουν τα ιδιωτικά μέρη του σώματος σας.
• εάν κάνουν πράγματα τα οποία σας κάνουν να νιώθετε άβολα.
Μπορείτε να γράψετε κάτω κάποιες άλλες ιδέες από μυστικά τα οποία δεν πρέπει να κρατούμε;
Όταν θέλουμε να κάνουμε μία έκπληξη είναι εντάξει να κρατούμε κάποιες ιδέες μας μυστικές γιατί
το αποτέλεσμα θα είναι κάτι θετικό και όμορφο.
Πιο κάτω είναι κάποιες ιδέες για εκπλήξεις τις οποίες μπορούμε να κάνουμε:
• εάν είναι ένα δώρο για τα γενέθλια κάποιου δικού μας ανθρώπου.
• εάν κάποιος προετοιμάζει ένα πάρτι γενεθλίων για κάποιον άλλον και
θέλουμε να το κρατήσουμε έκπληξη.
• εάν κάποιος πολύ σημαντικός άνθρωπος μας θα έρθει για επίσκεψη.
• εάν θέλετε να δημιουργήσετε κάτι όμορφο για κάποιον άλλον.
• εάν θα πάτε διακοπές ή ένα ταξίδι.
Μπορείτε να γράψετε κάτι κι άλλες ιδέες οι οποίες μπορεί να θεωρηθούν μέρος μίας όμορφης εκπλήξεις;
Συμβουλές Ασφαλείας:
Αυτές οι συμβουλές είναι εδώ για να ενδυναμώσουν τα παιδιά - όχι να τα φοβίσουν,
παρακαλώ να διατηρήστε το κλίμα της συζήτησης θετικό.
Απλοί κανόνες
1. Μην πάτε πουθενά με κάποιον ξένο. Μη μιλάτε σε ξένους.
2. Μην δεχτείτε οποιαδήποτε δωροδοκία από κάποιον ξένο
3. Μην πάτε πουθενά μαζί με κάποιον ξένο.
4. Μην μπείτε ποτέ στο αυτοκίνητο ή φορτηγό κάποιο ξένο
5. Μην προσεγγίσετε οποιοδήποτε αυτοκίνητο στο οποίο έχει μέσα άτομα που δε γνωρίζετε, έστω και αν αυτοί φωνάζουν το όνομα σας
6. Εάν κάποιος ξένος με via προσπαθήσει να σας πάρει κάπου μαζί του, φωνάξτε όσο πιο δυνατά μπορείτε κάντε όσο πιο θόρυβο και κρότο μπορείτε και με όλη σας τη δύναμη φωνάξτε όχι (Σ' αυτό το σημείο παίξτε με τα παιδιά και επιτρέψετε τους να φωνάξουν όσο δυνατά μπορούν)
7. Εάν συμβεί οποιοδήποτε από τα πιο πάνω ενδεχόμενο να πάτε αμέσως σε ένα άτομο που εμπιστεύεστε και να τους πείτε τι έχει συμβεί
8. Εάν κάποιος προσπαθήσει να αγγίξει τα ιδιωτικά μέρη του σώματος σας φωνάξτε όχι και πηγαίνετε στον ενήλικα της εμπιστοσύνης σας και πείτε τους τι έχει συμβεί
9. Εάν κάποιος προσπαθήσει να σας πληγώσει φωνάξτε όχι και τότε πηγαίνετε σε έναν ενήλικα της εμπιστοσύνης σας και πείτε τους τι έχει συμβεί
10. Εάν κάποιος προσπαθήσει να κάνει κάτι που σας κάνει να νιώθετε άβολα τότε πίστα του πέστε του να σταματήσει


