top of page

Mest frågade frågor (av barnen) (FAQ)


Fråga: Varför skadar människor barn?
Svar: Det finns flera anledningar till att människor skadar barn, vissa människor misshandlades själva som barn och fortsätter denna cykel att skada andra. Vissa människor har alkohol, drog- eller aggresions problem och det är därför de skadar barn. Det viktigaste att komma ihåg är att det är fel att skada barn så det är därför du alltid behöver berätta för någon, så du kan få hjälpa.


Fråga: Varför berör folk barnens privata delar?
Svar: Återigen finns det många anledningar till att människor utsätter barn för sexuella övergrepp, många människor som skadar barn misshandlades själva, varför det är viktigt att berätta för att dessa människor att de behöver hjälp och behandling så att de kan bli bättre och inte skada barn längre.

Fråga: Vad gör jag om ingen tror på mig?
Svar: Om du berättar för någon och de inte tror på dig - berätta för någon annan och fortsätt att berätta tills någon tror dig.

Fråga: Om jag berättar, vad händer då?
Svar: De måste rapportera att du har blivit skadad.
Någon kommer då och pratar med din familj. De kommer att se om det är säkert för dig att stanna hemma eller om du behöver gå någonstans där du kan vara säker.


Fråga: Vad gör jag om jag säger nej !! och de inte slutar?
Svar: Om de inte slutar när du säger nej - skrik ut väldigt högt om någon är där som kan hjälpa dig, eller du vet att det finns människor som kommer att komma och hjälpa. Om ingen är där, gå och berätta för någon så fort det är säkert att göra det.
.

Fråga: Vad gör jag om de säger att de kommer att skada mig eller någon i min familj om jag berättar för någon?
Svar: Människor som misshandlar barn vill inte att andra människor ska veta vad de gör, så de kan försöka hota dig eller någon i din familj och säga att du ska hålla hemligheter. Du måste vara väldigt modig och berätta för någon om ditt problem.

Fråga: Vad gör jag om det är min bror eller syster som misshandlar mig?

Svar: Berätta för dina föräldrar och om de inte lyssnar på dig berätta för någon i skolan eller från listan på personer som vi har diskuterat.
 

Fråga: Kommer de att bli arga om jag berättar?
Svar: Inte alltid, men ja, de kan bli arga, men du måste fortfarande vara modig och berätta så att personen slutar att skada dig eller röra dina privata delar.

bottom of page