Mijn Lichaam is Mijn Lichaam - Liedje 1.
Doel van dit nummer:
Om kinderen te leren dat zij baas zijn over hun eigen lichaam en dat niemand ze pijn
mag doen of hun privéplekjes mag aanraken.
Maak kinderen in de eerste plaats duidelijk dat de lichaamsdelen die onder hun ondergoed zitten privé zijn en alleen van hen. Daarbij is het belangrijk uit te leggen dat een ouder of verzorger het kind daar soms toch moet aanraken, bijvoorbeeld:
-
wanneer ze nog jong zijn, zal de ouder of verzorger het kind nog in bad moeten doen,
maar zodra ze groot genoeg zijn, zullen ze zichzelf kunnen wassen;
-
ouders of verzorgers moeten daar soms medicijnen toedienen als het kind ziek is of daar pijn heeft. Maak het kind duidelijk dat alleen een ouder, verzorger of de dokter dat zal
doen en als ze zich daar niet prettig bij voelen, ze dat moeten aangeven en ze geleerd kan worden hoe ze het zelf kunnen doen;
-
dat als de dokter hun privéplekjes moet aanraken of onderzoeken omdat ze ziek zijn of
pijn hebben, papa, mama of hun verzorger er dan altijd bij zal zijn.
Leer kinderen dat –afgezien van in bovenstaande situaties- nooit iemand ze in ‘de ondergoed zone’ mag aanraken. Het begint met kleine kinderen te leren dat ze “nee”
mogen zeggen -ook tegen volwassenen- als iemand ze een ongemakkelijk gevoel geeft
of ze dingen laat doen waarvan ze weten dat het fout is. Vergroot de seksuele weerbaarheid van kinderen door ze te laten weten dat alleen zij de baas zijn over hun lichaam. Het is niet nodig jonge kinderen inhoudelijke details te geven over kindermisbruik.


Leer kinderen dat
Afgezien van in bovenstaande situaties- nooit iemand ze in ‘de ondergoed zone’ mag aanraken. Het begint met kleine kinderen te leren dat ze “nee” mogen zeggen -ook tegen volwassenen- als iemand ze een ongemakkelijk gevoel geeft of ze dingen laat doen waarvan ze weten dat het fout is. Vergroot de seksuele weerbaarheid van kinderen door ze te laten weten dat alleen zij de baas zijn over hun lichaam. Het is niet nodig jonge kinderen inhoudelijke details te geven over kindermisbruik.
Het merendeel van seksueel misbruik vindt plaats binnen het gezin of door een vertrouwensfiguur uit de naaste omgeving. Het is schadelijk wanneer deze vertrouwensband verbroken is. Kinderen moeten weten dat er iemand is waar
ze naartoe kunnen gaan om om hulp te vragen en dat er iemand is die
naar ze luistert en ze gelooft.
Leer kinderen dat in het geval van misbruik
-
het nooit hun schuld is;
-
ze zich niet schuldig moeten voelen;
-
de persoon die ze misbruikt heeft, geholpen moet worden voor zijn probleem zodat hij/zij niet nog meer kinderen pijn kan doen - en dat het daarom zo belangrijk is om het tegen iemand te zeggen!
-
het belangrijk is om er met iemand over te praten die ze vertrouwen en die ze kan helpen met het zoeken naar hulp, zodat het misbruik kan stoppen.
Onthoud dat de dader vaak een bekende van het kind is. Iemand waar het kind van houdt, afhankelijk van is en vertrouwt. Het is dus belangrijk om er rustig en open over te praten. Word niet boos in het bijzijn van het kind, blijf rustig en laat je emoties niet de bovenhand nemen. Je zou kunnen uitleggen aan het kind dat -net zoals met iemand die verslaafd is- volwassenen die kinderen misbruiken, hulp nodig hebben om beter te worden, zodat ze niet nog meer kinderen pijn doen. En dat het daarom zo belangrijk is om het tegen iemand te zeggen.
Geheimpjes bewaren
Daders maken vaak gebruik van het feit dat het kind het misbruik geheim zal houden. Alleen al om deze reden is het een goed idee om een ‘Geen geheimpjes in de familie’-regel op te stellen. Als deze regel al vroeg ingeprent wordt bij kinderen over dagelijkse dingen, zal dat het makkelijker voor ze maken om geen ‘onveilige’ geheimen te bewaren over misbruik. Vertel ze dat ze ‘niet-leuke geheimen’ altijd aan iemand moeten vertellen, want niet-leuke geheimen zijn geheimen waar je bang en verdrietig van wordt.
Het Digitale Tijdperk
In dit digitale tijdperk moeten we kinderen ook beschermen tegen mensen die ongepaste foto’s van ze willen maken. Wanneer je het met je kind hebt over onprettig aanraken, meld dan ook dat volwassenen ze nooit mogen vragen zich uit te kleden, zelfs al is dat op afstand voor een webcam of voor een foto met een telefoon. Leer het kind “NEE” zeggen, “ik wil dit niet, stop ermee!”
Zing mee met het Mijn Lichaam is Mijn Lichaam liedje. Maak plezier en beweeg. Maak het een positieve ervaring. Creëer hiermee een open sfeer waarin kinderen vragen durven te stellen over het onderwerp.
Cynthie’s tekst van de video:
Hallo, ik heet Cynthie en vandaag gaan we het “Mijn Lichaam is Mijn Lichaam” Programma doen. We gaan wat liedjes zingen, plezier maken en leren hoe we goed op onszelf kunnen passen.
Weet je, ons lichaam is heel speciaal en niemand mag ons pijn doen, of onze privéplekjes aanraken, of iets doen waar wij ons niet prettig bij voelen, want het is ons speciale lichaam.
We gaan nu beginnen met het eerste liedje – en ik zou het leuk vinden als je meezingt – het liedje heet “Mijn Lichaam is Mijn Lichaam”
Mijn Lichaam is Mijn Lichaam (songtekst)
Koor
Dit is mijn lichaam, mijn lichaam,
en niemand mag mij zomaar pijn doen want
mijn lichaam is alleen van mij
Dit is mijn lichaam, mijn lichaam
en niemand komt daar zomaar aan want
mijn lichaam is alleen van mij.
Vers
Ik heb twee handen die voelen,
twee ogen die zien,
twee oren die horen wat jij mij vertelt
Ik heb twee sterke benen die gaan overal heen,
en ik heb ook privé plekjes , maar die zijn van mij alleen!
Koor
Dit is mijn lichaam, mijn lichaam
en niemand mag mij pijn doen want
mijn lichaam is alleen van mij.
Dit is mijn lichaam, mijn lichaam,
en niemand komt daar zomaar aan want
mijn lichaam is alleen van mij.
Vers
Ik heb haar op mijn hoofd dat ik jou graag laat zien,
en een kleine navel op mijn buikje bovendien.
Ik heb een lief kleine neus, vijf tenen aan elke voet,
en een mond om te zeggen wat jij weten moet:
Koor
Dit is mijn lichaam, mijn lichaam,
en niemand mag mij zomaar pijn doen want
mijn lichaam is alleen van mij.
Dit is mijn lichaam, mijn lichaam
en niemand komt daar zomaar aan want
mijn lichaam is alleen van mij.
Ja, mijn lichaam is alleen van mij.

Heeft u een vermoeden van kindermishandeling of -misbruik, neem dan contact op met Veilig Thuis op 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar). U krijgt een hulpverlener aan de lijn die al uw vragen kan beantwoorden en advies kan geven. Tevens kan deze hulpverlener samen met u bekijken welke professionele hulp er nodig is. Als u wilt, kan dat ook anoniem.Laten we onze kinderen beschermen!!
Programma en liedjes geschreven en geanimeerd door Chrissy Sykes ©2017
Voice Over en liedjes gezongen door: Charlotte Hulsburgen
Website vertaald door Elske Bijpost van Stichting GetOn
Proofreading: Judith van der Klei
Voice Over & Liederen gezongen door - Charlotte Hulsbergen