top of page


Min kropp är min kropp – Sång 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Svenska videor kommer snart!

 

Sångens mål:
Att lära barn att deras kropp är deras egen och ingen har rätt att skada dem eller röra dem på sina privata delar.

En av de första sakerna att förklara för barn är att våra kroppar är speciella, och ingen har rätt att skada oss eller röra våra privata delar. Var då tydlig var de privata delarna är - det är kroppens delar som täcks av deras underkläder, de är privata och tillhör endast dem.

Nu är det viktigt att förklara för barn att det kan finnas tillfällen då föräldrar eller vårdpersonal kan behöva röra deras privata delar till exempel:

1) När de är mycket unga, kommer någon att behöva bada dem, men när de blir äldre kommer de att lära sig att bada sig själva.

2) Föräldrar eller vårdpersonal kan behöva applicera medicin på deras privata delar om barnet är sjuk eller öm. Se till att de vet att detta är någonting som bara föräldrar eller vårdpersonal eller läkare ska göra, och om det får dem att känna sig obekväma kan de alltid visa hur man applicerar läkemedlet själv.

 

3) En läkare kan behöva röra deras privata delar om de är sjuka eller har ont, men att mamma, pappa eller vårdare alltid skulle vara med dem om doktorn var tvungen att röra dem där.

 

Det finns inget annat tillfälle som någon borde röra deras privata delar. Barn vet att det är okej att säga "NEJ" om någon får dem att känna sig obekväma eller försöker få dem att göra saker de vet är fel. Detta ger barnet möjlighet att låta dem veta att deras kroppar tillhör dem.

 

Över 90% av sexuella övergrepp sker antingen inom den utökade familjen eller av någon som barnet känner och litar på. Det är mycket skadligt för ett barn när detta förtroende förstörs. De behöver veta att de har någonstans säkert att gå för att få hjälp och någon som kommer att lyssna på och tro på dem.

 

 

 

 

 

 

 

 


Hålla hemligheter
Barnmisshandlare och sexuella våldsmän räknar ofta med att ett barn kommer att behålla hemligheter och enbart därför är det bara bra att ha en "inga-hemligheter"-regel.

Att förklara det för dessa barn från ung ålder kommer att få dem att känna sig mer bekväma om att inte hålla "osäkra" hemligheter om någon skadar dem eller rör dem olämpligt.

 

Om misshandel uppstår behöver barn veta att:
1) De är inte skyldiga
2) De borde inte känna sig skyldiga
3) Det är viktigt att säga att misshandel kan sluta

Kom ihåg att gärningsmannen brukar vara någon som barnet älskar eller känner och litar på, så ämnet måste diskuteras mycket försiktigt.

Bli inte arg framför barnet, de behöver att du stannar lugn och ansvarig.

 

Du kan förklara för dem att precis som en narkoman eller en alkoholist, behöver människor som misshandlar barn hjälp. På så sätt kan de bli bättre och de kommer inte att skada barn längre. Det är därför det är så viktigt för dem att berätta för någon.

Den digitala tiden
Med den digitala tiden måste vi också skydda barn från personer som kanske vill ta olämpliga foton. När du pratar med dem om olämplig beröring bör du också nämna att folk kanske vill ta ett foto av deras privata delar (även om de inte försöker röra dem) och om någon försöker ta ett foto måste de säga NEJ! Och berätta för någon.


Cynthies text från videon:
Hej, jag heter Cynthie och idag ska vi göra "Min kropp är min kropp" -program. Vi ska sjunga lite låtar, ha kul och lära oss att hålla oss trygga.
Du vet, våra kroppar är mycket speciella och ingen har rätt att skada oss eller röra våra privata delar eller göra något som far oss att känna obehag, för det är vår speciella kropp. Vi ska göra den första låten nu - och jag vill att du ska sjunga med mig - den heter ”Min kropp är min kropp”.

Min kropp är min kropp (sång) sångtext
Det är min kropp, min kropp,

och ingen har rätt att skada mig eftersom

min kropp är min kropp för mig


Det är min kropp, min kropp

och ingen har rätt att röra mig eftersom

min kropp är min kropp för mig


Jag har två händer att känna,

och två ögon att se
Och två öron för att höra vad du säger till mig
Jag har två starka ben att ta mig dit jag går
Och jag har också några privata delar som jag inte vill visa.

 

Det är min kropp, min kropp

och ingen har rätt att skada mig eftersom

min kropp är min kropp för mig

Det är min kropp, min kropp,

och ingen har rätt att röra mig eftersom

min kropp är min kropp för mig


Jag har hår på huvudet, som jag vill att du ska se
Och en liten navel mitt i mig
Jag har en söt liten näsa och tio små tår
Och jag har en mun för att berätta vad jag vill att du ska veta.

 

Det är min kropp, min kropp

Och ingen har rätt att skada mig
Eftersom min kropp är min kropp för mig


Det är min kropp, min kropp
Och ingen har rätt att röra mig
Eftersom min kropp är min kropp för mig


Ja, min kropp är min kropp för mig

bottom of page