top of page

Vraag: Waarom doen mensen kinderen pijn?
Antwoord: Er zijn verschillende redenen waarom mensen kinderen pijn doen. Sommige mensen zijn als kind zelf mishandeld of misbruikt en weten daarom niet goed hoe ze een kind moeten opvoeden. Sommige volwassenen zijn verslaafd aan drank of drugs of worden snel boos. Het belangrijkste is dat het fout is om kinderen pijn te doen, daarom moet je het altijd tegen iemand zeggen als jij of iemand die je kent pijn gedaan wordt. Zodat er hulp kan komen voor de ouders en kinderen.

 

Vraag: Waarom raken mensen de privéplekjes van kinderen aan? 
Antwoord: Er zijn veel redenen waarom volwassenen kinderen misbruiken. Veel daders zijn vroeger zelf misbruikt. Daarom is het belangrijk om het tegen iemand te zeggen als je seksueel misbruikt wordt, want deze mensen hebben hulp nodig om beter te worden zodat het misbruiken van kinderen kan stoppen. 


Vraag: Wat moet ik doen als niemand me gelooft? 
Antwoord: Als je het tegen iemand gezegd hebt en die persoon gelooft jou niet, vertel het dan aan iemand anders. Blijf het net zolang tegen mensen zeggen totdat er iemand is die jou gelooft en je helpt.
 

Vraag: Wat gebeurt er als ik het tegen iemand zeg? 

Antwoord: Deze persoon zal het moeten melden en dan nemen mensen van Bureau Jeugdzorg contact op met je familie. De gezinsbegeleider van Bureau Jeugdzorg komt thuis praten over wat er aan de hand is en onderzoekt welke problemen er precies zijn. Jeugdzorg overlegt dan welke hulp er nodig is, zodat het thuis weer veilig wordt. Je mag zelf meepraten over welke hulp je krijgt en of het misschien veiliger is uit huis geplaatst te worden terwijl de persoon die jou misbruikt hulp krijgt. 

 

 Vraag: Wat moet ik doen als ik “nee” zeg, maar ze toch doorgaan? 
Antwoord: : Als jij “nee” zegt en de persoon die jou pijn doet, gaat toch door, dan moet je -zodra dat veilig kan- het meteen aan iemand vertellen. Als je weet dat er andere mensen in de buurt zijn die je kunnen horen, schreeuw of gil dan zo hard je kan om hulp, zodat deze mensen je meteen kunnen komen helpen. 

 

Vraag: Wat moet ik doen als ze zeggen dat ze mij, of iemand van mijn familie, pijn gaan doen als ik het tegen iemand zeg? 
Antwoord: Mensen die kinderen misbruiken willen niet dat andere mensen dat weten, dus ze zullen proberen je bang te maken door te zeggen dat ze jou of iemand in je familie pijn gaan doen als je het tegen iemand zegt. Maar wat ze ook zeggen, je moet toch heel moedig zijn en je probleem zo snel mogelijk aan iemand vertellen. 

 

Vraag: Wat moet ik doen als mijn broer of zus mij misbruikt? 
Antwoord:Vertel het meteen aan je ouders en als je ouders niet luisteren of je niet geloven, vertel het dan aan een juf of meester op school of iemand anders die je vertrouwt.

 

Vraag: Zullen mijn ouders boos worden als ik het vertel?
Antwoord: Het zou best kunnen dat je ouders boos worden. Toch moet je moedig zijn en het aan iemand vertellen, zodat deze persoon jou niet langer pijn kan doen of je privéplekjes kan aanraken. En als je het vertelt, kan de dader meteen hulp krijgen voor zijn probleem.  

​Heeft u een vermoeden van kindermishandeling of -misbruik, neem dan contact op met Veilig Thuis op 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar). U krijgt een hulpverlener aan de lijn die al uw vragen kan beantwoorden en advies kan geven. Tevens kan deze hulpverlener samen met u bekijken welke professionele hulp er nodig is. Als u wilt, kan dat ook anoniem.Laten we onze kinderen beschermen!!

Programma en liedjes geschreven en geanimeerd door Chrissy Sykes ©2017
Website vertaald door Elske Bijpost van Stichting GetOn
Proofreading: Judith van der Klei
Voice Over & Liederen gezongen door - Charlotte Hulsbergen

bottom of page